четвер, 24 вересня 2020 р.

Завдання для 10-А, Б, В класів, з медицини, урок 25.09.20

Суть, мета та принципи домедичної допомоги

Домедична допомога — невідкладні дії та організаційні заходи, спрямо­вані на врятування та збереження життя людини в невідкладному стані та мі­німізацію наслідків впливу такого стану на її здоров’я, що здійснюються на місці події особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти основними практичними навичками з рятуван­ня та збереження життя людини, яка перебуває в невідкладному стані, та від­повідно до закону зобов’язані здійснювати такі дії та заходи.

3    Правила надання, обсяг та послідовність заходів домедичноїдопомоги

1) Не панікувати. Оглянути місце пригоди і з’ясувати: чи безпечне воно для вас (не збільшуйте кількість жертв), що трапилося (дозволить передбачи­ти травмуючі чинники, вірогідні ураження в постраждалих і їх тяжкість), скільки постраждалих, чи в змозі оточуючі вам допомогти. Усунути чин­ники ураження (звільнення від дії електричного струму, витягання з води, палаючого авто та ін.).

2) Провести первинний огляд постраждалого та надати йому домедичну допо­могу в разі невідкладного стану.

3)   Викликати «Швидку допомогу».

4) Провести вторинний огляд постраждалого та за потреби надати допомогу в разі виявлення інших ушкоджень. Слід безперервно наглядати за постраж- далим, підтримувати з ним контакт і заспокоювати до приїзду «швидкої».

5) Якщо прибуття «швидкої допомоги» або інших рятувальних служб служб є малоймовірним — забезпечити умови для транспортування постраждало­го в лікувальну установу.

Особами, які зобов’язані надавати домедичну допомогу’ людині у невідклад­ному стані, є: рятувальники аварійно-рятувальних служб, працівники держав­ної пожежної охорони, поліцейські, фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники та інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками надання домедичної допомоги.

4    Невідкладні стани людини

Невідкладний стан людини — раптове погіршення фізичного або психіч­ного здоров’я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров’ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєн­ня або інших внутрішніх чи зовнішніх причин.

Наприклад, інсульт, інфаркт, кровотеча, отруєння, опіки тощо.

5    Правила виклику бригади екстреної медичної допомоги

Тел. 103 чи 112. Чітко повідомте, що сталося, виявлені ушкодження, особ­ливо небезпечні для життя, число, вік і стан потерпілих, місце події, яка була надана допомога. Укажіть свої дані. Чітко спілкуйтеся з диспетчером. 


Домашнє завдання

Ознайомитися з опорним конспектом (матеріал вгорі), підготуватися до самостійної роботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Завдання для 7-В, 7-Г з географії, урок 11.02.22

Параграф №38 опрацювати. Практичну роботу №9 продовжити. Перегляньте опорний конспект у вигляді відео: https://www.youtube.com/watch?v=mSO5N...