четвер, 8 жовтня 2020 р.

Завдання для 10-Б з географії, урок 09.10.20

Опрацювати параграф №5

Особливу увагу звернути на забезпеченість мінеральними ресурсами.

Сторінка 27, опрацювати рубрику "Працюємо самостійно".

Знати 2 способи розрахунку ресурсозабезпеченості.

Опорний конспект:

Природні ресурси. До природних ресурсів належить сукупність компонентів та явищ навколишнього середовища, що їх людина може безпосередньо використовувати у своїй господарській діяльності.

Природно-ресурсний потенціал - це сукупність наявних природних ресурсів певної території: світу, регіону, країни або її частини.

Природні ресурси Європейського регіону дуже різноманітні. Проте за тривалий час використання вони зазнали суттєвого виснаження. Передусім це стосується мінеральної сировини.

Мінеральні ресурси. У надрах країн Європи зосереджено різноманітні корисні копалини. Однак частина з них у більшості країн або є кількісно незначною (нафта, природний газ, руди кольорових металів), або їх видобування припинено через виснаження зручних для розробки шарів, а отже, високу собівартість (наприклад, кам'яне вугілля в Німеччині, Бельгії, Великій Британії). Унаслідок цього більшість країн Європи дуже залежать від імпортної мінеральної сировини. Проте деякі країни регіону вирізняються значними покладами окремих видів корисних копалин, наприклад залізних і уранових руд, калійних солей.

Більшість країн Європи належить до територій, на яких відчувається дефіцит паливної сировини, особливо нафти й природного газу. їх поклади, що придатні для експлуатації, виявлено лише в кількох країнах.

Шельф Північного моря - нині один з важливих нафтогазоносних районів у світі (мал. 13). Активні пошуки нафти і природного газу там почалися після Другої світової війни, а з 1971 р. почалася експлуатація Норвегією великих газових родовищ. Нині найбільші площі дна належать Великій Британії (46%) та Норвегії (27%), значно менші - Нідерландам (10%), Данії (9%), Німеччині (7%), Бельгії та Франції (по 0,5%). 90% нафти та газу видобувають з невеликих глибин - до 60 м, хоча деякі сягають 3500-4500 м.

Росія за запасами нафти посідає 8-ме місце в світі, а за запасами газу поступається лише Ірану. Але справжні скарби російського «чорного золота» та природного газу розташовані за Уралом у Західносибірському басейні - найбільшому за площею нафтогазоносному басейні світу. Басейн почали розробляти після Другої світової війни. Звідти починаються одні з найдовших у світі газопроводів, якими надходить природний газ до країн Європи.

Кам'яне вугілля видобувають в Європі протягом кількох століть. Біля його басейнів формувалися старі промислові райони. Ланцюг кам'яновугільних родовищ тягнеться через всю Європу: від Великої Британії до України. Унікальними за покладами басейнами були: Донбас (Україна, Росія), Верхньосілезький (Польща), Рурський (Німеччина), Остравсько-Карвінський (Чехія). Значні поклади вугілля також мали Велика Британія та Франція. Проте із середини XX ст. через виснаження ресурсів собівартість кам'яного вугілля зросла. До Європи почали завозити дешеве американське, австралійське та південноафриканське вугілля. Через те видобуток кам'яного вугілля стрімко скоротився. Більшу частину шахт було закрито.

1. На які групи поділяють мінеральні ресурси за господарським призначенням? 2. Якими бувають корисні копалини за походженням? 3. Як розміщення родовищ корисних копалин пов'язане з будовою земної кори? 4. Наведіть приклади різних за господарським призначенням і походженням мінеральних ресурсів.

Мал. 13. Нафтогазоносна платформа в Північному морі

Інше ставлення до вугільних запасів в Росії, де їх розробка триває. На території Росії розміщуються 4 з десяти найбільших у світі за покладами вугільних басейнів.

Рудні ресурси приурочені до щитів давніх платформ або поясів складчастості. Лідирують в Європі за покладами залізних руд у перерахунку на корисну речовину Росія (18% світових запасів) та Україна (9%). Також є значні запаси залізних руд у Швеції. Найбільшим залізорудним басейном у світі нині вважається Курська магнітна аномалія (Росія). Розвідані запаси там становлять близько 30 млрд тонн. Найбагатші руди із вмістом металу майже 65% відомі в Україні (Білозерське родовище).

Руди кольорових металів залягають суцільним поясом на півдні Європи. Там є поклади мідних та поліметалічних руд (Іспанія, Сербія, Румунія, Болгарія), ртутні руди (Іспанія, Італія). Найбільшим у Європі міднорудним басейном є Люблінський у Польщі. Багато родовищ мідних руд також є в Росії на Кольському півострові та Уралі. В Європі виділяється велика Середземноморська провінція, багата на алюмінієві руди - боксити, поклади яких тягнуться через Францію, Хорватію, Грецію, Угорщину. Великі поклади уранових руд сконцентровано у Швеції та Франції.

З нерудних ресурсів у Європі виділяються поклади калійних солей, які відомі в Росії (район Приуралля), Німеччині та Білорусі. Є родовища самородної сірки (Польща, Україна), графіту (Чехія), апатитів (Кольський півострів у Росії), білої глини (каоліну) (Україна, Німеччина), будівельного каменю (українського граніту, італійського білого мармуру).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Завдання для 7-В, 7-Г з географії, урок 11.02.22

Параграф №38 опрацювати. Практичну роботу №9 продовжити. Перегляньте опорний конспект у вигляді відео: https://www.youtube.com/watch?v=mSO5N...